to top

Třešňový clafoutis

Clafoutis, naprosto dokonalý francouzský moučník, mě nadchl a hned po prvním upečení se stal mým favoritem. Když jsem v neděli prozradila, co budu péct, dostalo se mi jen lenivého mávnutí rukou se slovy „no jo, bublanina“. Ale nenechte se mýlit! Třešně nemusí nutně znamenat jen tolik námi oblíbenou piškotovou buchtu. Tenhle koláč je úplně něco jiného – je jak pěna, která se vám rozpustí na jazyku a vy budete chtít zas a zas. Jeho konzistence je spíš podobná pudinku než těstu a právě tím mě tak zaujal. Jo a je neuvěřitelně jednoduchý, tak se nebojte a zkuste ho třeba k nedělní kávě – rozhodně budete pochváleni 🙂

INGREDIENCE:

  • 70 g rozpuštěného másla
  • 500 g třešní
  • 1 vanilkový lusk
  • 100 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce + 60 g žloutků (cca 3 vejce)
  • 90 g cukru krupice
  • citronová kůra z 1/2 citronu
  • 150 ml mléka
  • 150 ml smetany (tj. 1 necelý kelímek)
  • máslo a cukr na vysypání formy

POSTUP:

Troubu si rozehřejte na 180°C. Kulatou koláčovou formu si vymažte máslem a vysypte cukrem. Třešně umyjte a odšťopkujte. Pokud chcete, tak je i odpeckujte, nicméně v originálním receptu se zásadně nedoporučuje pecky vyndávat, protože prý dodávají koláči svou jedinečnou chuť – ale je to na vás 🙂 Třešně si vyskládejte dle fantazie do formy a nebojte se je dávat hustě vedle sebe.

Do mísy si prosejte mouku, přidejte vejce i samostatné žloutky, cukr, špetku soli, nastrouhanou kůru z citronu a vyškrabaná semínka z vanilkového lusku. Vše umixujte do hladké směsi. Do ní pak za stálého míchání vlejte mléko, smetanu a rozpuštěné máslo. Nelekněte se, protože vám nevznikne klasická hutnější směs. U tohoto koláče je správně, že těsto je takhle řídké. Nalejte ho opatrně do formy na třešně tak, aby byly všechny ponořené.

Dejte péct na 30-35 minut, dokud vršek koláče krásně nezezlátne. Jen pozor, neotvírejte v průběhu pečení troubu, těsto by se vám mohlo srazit. Po upečení nechte vychladnout, posypte moučkovým cukrem a nechte si chutnat!

Lucie Pavelková

<p>Jmenuji se Lucie a baví mě cestování, dobré jídlo a pití, poznávání kaváren a restaurací a focení!</p>

Leave a Comment