Mexická kuchyně je velmi pikantní a vždy hraje všemi barvami. To vše splňuje i dnešní recept – tortilla s kuřecím masem a fazolemi. Místo kuřecího masa můžete použít třeba mleté maso (1/2 vepřové a 1/2 hovězí) a vznikne vám tím vlastně chilli con carne, další z výborných jídel mexické kuchyně.
INGREDIENCE (pro 4 osoby):
- 8 pšeničných tortill
- 400 g kuřecího masa (ideálně stehenní řízky)
- 3 plechovky fazolí v tomatové omáčce – můžete namixovat bílé a červené
- 1 červená paprika
- 2 větší rajčata
- 2 menší cibulky
- 150 g cheddaru
- kelímek zakysané smetany
- 2 stroužky česneku
- chilli paprička
- sůl, pepř, mleté chilli, koření na chilli con carne
- olej na pečení
POSTUP:
Kuřecí maso si nakrájejte na menší kousky, opepřete a na pánvi zprudka opečte z obou stran. Hotové maso přendejte do misky a na pánev dejte na kousky nakrájenou papriku a nechte změknout. Mezitím si nakrájejte zbylé ingredience – rajčata, cibulku a chilli papričky. Až paprika dostatečně změkne, přidejte do misky k masu a na pánev dejte poslední část – nakrájená rajčata, cibulku a papričku. Lehce orestujte, aby se uvolnilo aroma a přisypte maso, papriky a přidejte fazole v tomatě. Já ráda používám aspoň jedny s chilli omáčkou – směs pak dostane ještě trochu větší říz. Opepřete, osolte, přidejte mleté chilli a případně směs koření na chilli con carne dle chuti. Nechte alespoň 10 minu probublávat, aby se všechny chutě pěkně spojily.
Mezitím si nastrouhejte cheddar a připravte si zakysanou smetanu smíchanou s prolisovaným česnekem a solí. Pšeničné tortilly (můžete samozřejmě použít i kukuřičné) po obou stranách lehce nasucho ohřejte na pánvi. Přendejte na talíř, doprostřed dejte hotovou směs a přeložte dle fantazie – můžete jen přeložit napůl, nebo vytvořit takové malé obálky. Navrch nasypte nastrouhaný cheddar, který se na teplé tortille začne roztékat. Podávejte se zakysanou smetanou nebo si připravte některou z mexickým sals, se kterými se tortilla často servíruje.