to top

Tartaletky z křehkého těsta se žloutkovým krémem

Tartaletky – to je něco tak hezkého, dobrého, a co se týče pečení, i jednoduchého. Takže jsem si koupila formičky a o víkendu se do nich pustila! Můžete je dělat z křehkého nebo listového těsta, jako krém můžete použít vše, co vám chutná, třeba krém z ricotty a zakysané smetany, nebo jako já žloutkový krém s vanilkou – za recept na krém moc děkuji blogu Smooth Cooking. A na ozdobu – tam už se fantazii vůbec meze nekladou – borůvky, maliny, jahody, pečená jablka nebo hrušky.

INGREDIENCE:

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • 30 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 3 lžíce ledové vody

Žloutkový krém:

  • 130 g krupicového cukru
  • 6 žloutků
  • 40 g hladké mouky
  • vanilkový lusk
  • 480 ml mléka
  • 200 ml smetany na šlehání

+ ovoce na ozdobení

POSTUP:

Ze všech ingrediencí na základ vypracujeme velmi rychle hladké těsto. Je potřeba být opravdu rychlý, aby se máslo zbytečně nerozpustilo, protože pak se s těstem už špatně pracuje. Vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do ledničky.

Z vychlazeného těsta pak odebereme kousek, který vložíme do formičky a začneme ho prsty roztlačovat do celé formy až po okraj. Na  těsto pak dáme a zatížíme např. fazolemi, aby se nám těsto při pečení zbytečně nenafouklo. Pečeme na 160 °C cca 15 minut, pak odstraníme pečicí papír se zátěží a pečeme ještě dalších 5 minut. Po upečení dáme vychladnout. Vyplatí se koupit formičky s oddělitelným dnem – hotové „bábovičky“ se vám pak budou lehce vyndávat ven.

Začneme si připravovat žloutkový krém – do misky si dáme žloutky s cukrem a utřeme do hladkého krému. Poté přidáme hladkou mouku a důkladně vmícháme do směsi. Poté si do hrnce nalejeme mléko a přidáme zrníčka z jednoho vanilkového lusku a  vložíme i zbytek lusku. Mléko poté, co ho za stálého míchání přivedeme k varu, odstavíme z plotny. Do mléka za důkladného míchání vlijeme směs žloutků, cukru a mouky. Po promíchání vrátíme hrnec na plotnu a na mírném stupni ohříváme. Po cca 3 minutách začne směs houstnout. Až bude krém hustý, sundáme jej z plotny a dáme vychladnout. Po vystydnutí krému si ušleháme smetanu, kterou opatrně vmícháme do krému a máme hotovo!

Teď už jen stačí krém nalít do formiček, ozdobit ovocem a můžeme podávat🙂 Věřím, že s těmito roztomilými tartaletkami uděláte radost každému!

Lucie Hrušková

Jmenuji se Lucie a baví mě cestování, dobré jídlo a pití, poznávání kaváren a restaurací a focení!

Leave a Comment