to top

Švestkový koláč s mandlovou drobenkou

Moc ráda hledám zajímavé a zdravé recepty – hlavně u sladkého mám pak pocit, že to vlastně není až takový hřích. A zrovna tenhle recept na švestkový koláč s chia semínky a mandlovou drobenkou mě nadchl. Miluji drobenku a chtěla jsem vyzkoušet místo mouky něco jiného – třeba jemně mleté vločky nebo právě mandlovou mouku – výsledná chuť je skvělá! Se švestkami tvoří super kombinaci a chia semínky vám budou příjemně křupat mezi zuby 🙂 děkuji moc Kitchenette za inspiraci!

INGREDIENCE

Těsto: 

  • 200 g hrubé mouky
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky
  • 180 g třtinového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • špetka soli
  • 2 lžíce rumu
  • 3 lžíce chia semínek
  • 10 švestek/blum

Drobenka:

  •  30 g másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 30 g celozrnné mouky
  • 30 g mandlové mouky
  • lžička mleté skořice

POSTUP:

Troubu si předehřejte na 160 °C. Vymažte si velký nízký plech tukem a vysypte hrubou moukou. Ovoce (švestky, blumy, meruňky, broskve) si nakrájejte na poloviny nebo měsíčky. Připravte si drobenku – všechny ingredience nasypte do misky a mezi prsty promněte, aby vznikla hrubší směs.

V menší míse smíchejte sypké ingredience – mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu, chia semínka a špetku soli. Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Do té pak střídavě přisypávejte sypkou směs a vlévejte rum, olej a mléko. Zlehka vše promíchejte.

Takto připravené těsto vlijte na vysypaný plech a ozdobte nakrájeným ovocem. Na závěr posypte připravenou drobenkou a pečte v předehřáté troubě aspoň 15 minut. Koláč není potřeba péct úplně dozlatova – vzhledem k tomu, že obsahuje jen minumum tuku, mohl by se rychle vysušit.

Lucie Hrušková

Jmenuji se Lucie a baví mě cestování, dobré jídlo a pití, poznávání kaváren a restaurací a focení!

Leave a Comment