to top

Rovinj, Chorvatsko

Tenhle rok jsme měli v plánu vyrazit na dovolenou na Island. Bohužel, nebo spíš bohudík, se naše plány změnily a my si místo dovolené udělali mnohem větší radost – pořídili jsme si nový byt, na který se neskutečně těším, až se tam nastěhujeme 🙂

Na městečko Rovinj v chorvatské Istrii padla volba vlastně náhodou. Hledali jsme zajímavé místo někde blízko, abychom tam byli schopni dojet autem během jednoho dne a mohli si tak užít aspoň týden dovolené někde v klidu. O to větší překvapení bylo, když jsme sem dorazili. Jedná se o nádherné město u moře, s krásnými starobylými uličkami a nádherným kostelem, který se tyčí nad městem.

Tipy na pláže a koupání vám tentokrát bohužel nedám, protože nám sluníčko svítilo jen jeden den. Zato jsme měli dost času na gastronomické zážitky a výlety po okolí, takže mám pro vás pár tipů.

Pár tipů na restaurace v Rovinji:

Kantinon – dražší, ale moc hezká restaurace specializující se na mořské plody, za mě rozhodně vyzkoušejte jako předkrm salát z chobotnice

Adriatic Café – asi jediné místo, kam si můžete zajít na snídani – vajíčka, omelety, croissanty apod.

Mikula – sem jsme zavítali 2x na pljeskavicu – za mě 1*

Gelateria Italia – asi nejdokonalejší zmrzlina široko daleko – pokud budou mít fíkovou, tak si jí dejte rovnou 2x!

Dostala jsem také tip na restauraci Puntulina, ale bohužel jsme ji nestihli vyzkoušet.

A pozor, pokud jste opravdoví gurmáni, v Rovinji se nachází restaurace s michelinskou hvězdou – Monte restaurant. Musíte se vyšplhat skoro až nahoru ke kostelu, ale myslím, že to bude stát za to! My tam bohužel nebyli, objevila jsem tenhle skvost až poté, co jsme finančně vykrváceli v restauraci Zigante (více viz níže).

Pár tipů na výlety v okolí:

Pula

Chorvatský přístav se nachází na jihu istrijského poloostrova a od Rovinje je vzdálen asi 45 minut jízdy. Nejznámější památkou je zde velký a celkem zachovalý amfiteátr. Nám bohužel ten den počasí opravdu nepřálo a celý den pršelo. I proto jsme se místo prohlídky památek schovali do nedalekého akvária, které je umístěno v bývalé pevnosti Verudela. Najdete tu kolem 60 nádrží s nejrůznějšími druhy – ryby (sladkovodní, slanovodní), chobotnice, želvy, koníci, medúzy, hvězdice, žraloci apod. Samotné expozice jsou nádherné, udržované a vám jen oči přechází z toho, co příroda vytvořila.

Webové stránky: http://aquarium.hr/, vstupné dospělý: 75 KN (cca 250 Kč)

Livade (lanýže)

Istrijská oblast je světově známá nejen kvůli výbornému olivovému oleji, ale také kvůli nejdražší houbě na světě – lanýžům. V okolí městečka Motovun (mimochodem nádherné a malebné město) se vždy už tak od poloviny září vyráží do chráněných lesů hledat ta největší gastronomická vzácnost. Na úpatí tohoto města se pak nachází obec Livade, kde je jediný podnik na zpracování této pochoutky. Současně se tu nachází restaurace Zigante, kde lze lanýže ochutnat na různé způsoby a dát si tu 3-6chodové menu tvořené právě touto lahůdkou. Nakoupit si tu můžete i v nedalekém obchodů nějaké ty laskominy domů. A my si samozřejmě nemohli nechat ujít možnost lanýže ochutnat 🙂

Naše 4chodové degustační menu:

Amouse bouche: sýrové krekry, salámek, mousse kulička z ovčího a kravského mléka obalená domácí tyčky, ricotta s lanýžem
Předkrm: chobotnice sous vide, dýňové pyré
Mezichod: bramborový chips s lanýžem a bramborovým pyré
První chod: spaghetti carbonara, s vejcem pošírovaným na 52 stupňů, veloute s lanýžem
Mezichod: keksík z grana padano, perličky z černého lanýže, pasta z cukety
Druhý chod: svíčková s redukcí z portského vína, květákovo-bramborové pyré
Mezichod: maková zmrzlina, pěna z celeru a bílé čokolády
Dezert: čokoládový dortík, oříšky, vanilkový krém

Je neuvěřitelné, kolik lanýžů vám tam do každé porce (až na dezert) naškrábou! A taky je zvláštní, že takhle čerstvé vlastně nemají žádnou zvláštní chuť. Za mě rozhodně zajímavá zkušenost a jídlo opravdu výborné.

Webové stránky: https://www.restaurantzigante.com, cena menu (záleží na počtu chodů): 490 – 1.075 HRK (cca 1.700 – 3.700 Kč)

Postojnska Jama (Slovinsko)

Pokud budete projíždět Slovinskem, určitě stojí za zastávku jeden z největších jeskynních komplexů Postojnska Jama. Nabízí tu několik prohlídkových okruhů. My si vybrali kombinaci prohlídek hlavních jeskyní a expozice podzemních živočichů. Ta druhá prohlídka, expozice živočichů, mě moc nenadchla, protože většina té drobotiny v akvárkách má maximálně pár milimetrů a od většiny akvárek odcházíte zklamaní, že jste nic nenašli. Hlavní atrakcí je tzv. lidská ryba, což je takový světle růžový slepý mlok.

Naopak hlavní jeskynní komplex byl pro mě zážitek. Celý komplex zahrnuje asi 21 km, z nichž zpřístupněn je jen zlomek – asi 5 km. Nejprve vás usadí do vláčku, který vás za cca 10-15 minut skrz nejrůznější jeskyně odveze do vnitřku. Tady vás vysadí a čeká vás asi 1-1,5hodinová přednáška s procházkou. Celý prostor je neuvěřitelně obrovský a množství stalaktitů a stalagmitů je nepočitatelné. Rozhodně si nezapomeňte vzít teplé oblečení, je tu kolem 10 stupňů a brzy by se do vás dala zima.

Webové stránky: www.postojnska-jama.eu , vstupné dospělý: od 25,8 do 41,9 EUR

A co rozhodně ochutnat a nakoupit?

  1. pljeskavica – výborné mleté maso připravené na grilu v podobě velkého tenkého karbanátku, k tomu samozřejmě nesmí chybět ajvar připravovaný z pečených paprik a lilku – mňam!
  2. malvazja – bílé víno typické (nejen) pro tuto oblast, lehoučké a voňavé
  3. olivový olej – oblast Istrie je světově známá výbornými olivovými oleji, koupit se je můžete snad v každém obchůdku nebo přímo na farmách okolo silnic; určitě si nenechte ujít degustaci různých druhů olejů – ucítíte v nich čerstvě posečenou trávu a některé vás budou v krku pálit jako čert; můj oblíbený druh je buža – to je druh oleje, který je jemňounký a nepálí
  4. lanýže – jak už jsem psala výše, lanýže tu jsou na každém kroku – koupit je můžete naložené v oleji, nakrájené na tenounké plátky nebo vcelku, nebo v podobě různých past, olejů apod.
  5. pršut – neboli sušená vepřová šunka – totální božská mana 🙂
  6. pljukanci – typické istrijské těstoviny, které vypadají trošku jako špecle
  7. Karlovačko – fakt dobré chorvatské pivo, chybu ale neuděláte ani značkami Ožujsko nebo Laško
  8. červené víno – místní chorvatské víno je těžké a výborné – za mě vedou Plavac, Dingac, Postup – po prvním loku se vám z nich zamotá hlava, ale… to prostě musíte vyzkoušet 🙂 my si přivezli asi 15 lahví!

Tak až vyrazíte do této oblasti, nezapomeňte tam alespoň něco z výše uvedeného ochutnat 🙂

Lucie Pavelková

<p>Jmenuji se Lucie a baví mě cestování, dobré jídlo a pití, poznávání kaváren a restaurací a focení!</p>

Leave a Comment