to top

Restaurant Jelica

Jelica, srbská restaurace nedaleko pražského Smíchova, patří mezi ty nejlepší, kde můžete ochutnat tuto výbornou a specifickou balkánskou kuchyni. Doteď, až s trochou nostalgie, vzpomínám na dovolenou v Chorvatsku před 4 lety. Spousta z nás má bohužel pořád tuto zemi spojenou s našimi prvními nesmělými výjezdy mimo naši matičku zem, kdy jsme vybaveni paštikou Májka a vepřovými řízky vyráželi dobývat svět. A i já byla trošku skeptická, když zaznělo, že bychom mohli jet na naši první společnou dovolenou do Chorvatska. Jak já byla překvapená!

Oblast Balkánu je krásná, se spoustou nádherných míst a zákoutí a vřele doporučuji vzít auto a minimálně 14 dní cestovat křížem krážem a všechny tyhle poklady objevit. Co je neméně zajímavý zážitek, je jejich kuchyně – výrazná, sytá a s výborným kořením. A ať už si tu dáte cokoliv, rozhodně nebudete zklamaní. Zapít to můžete výborným místním vínem a zakončit silnou kávou. Pokud ale stejně jako já zatím dovolenou jen smutně vyhlížíte, vyrazte do restaurace Jelica, kde se aspoň na chvíli přenesete do atmosféry živelného Balkánu.

V nabídce této restaurace najdete hlavně srbské speciality, jako je čorba (typická polévka), pljeskavica (něco trošku na způsob karbanátku nebo hamburgeru) nebo čevabčiči (to známe asi skoro všichni ze školní jídelny 🙂 ). Co mě trochu zarazilo a zmátlo při pohledu do jídelního lístku, je i nabídka raw food – to mi sem prostě do téhle atmosféry nepasuje. Nevím, jaký byl záměr a proč jej do nabídky zahrnuli, ale tahle volba mi přijde minimálně zvláštní.

Co se srbského jídla týče, můžete tu ochutnat, kuřecí, vepřové, hovězí, telecí, jehněčí i ryby. Mají tu i samostatnou sekci pro vegetariány a vegany, takže ani ti nebudou znevýhodněni. Porce jsou opravdu poctivé, takže i přesto, že má hlad velké oči, buďte velmi opatrní!

Co jsem si vybrala:

Předkrm: Jelica prkénko pro 2 osoby (349 Kč) – pršut hovězí a vepřový, sudžuk, vařené vejce, domácí sýr, sýr kačkavalj, kajmak, proja, gibanica, ajvar, urnebes, prebranac

Hlavní jídlo: Gurmánská pljeskavica (229 Kč) – slanina, sýr kačkavalj, šunka, cibule, drcená paprika

Dezert: Vanilková/čokoládová krempita (79 Kč)

Předkrm, Jelica prkénko pro 2 osoby, bohatě stačilo pro všech 5 lidí. Každý mohl ochutnat kousek od každé speciality, ať už uzeniny nebo sýry. Rozhodně nedoporučuji pro 2 osoby, pokud tedy nejste malý Otesánek, nebo neplánujete hned po předkrmu odejít 🙂

Hlavní chod jsem měla vybraný ještě před příchodem 🙂 moje slabost je, právě od dovolené v Chorvatsku, pljeskavica. Připravuje se ze směsi mletých mas, ideálně 2-3 druhů. Ta moje gurmánská byla ještě o level výš – a jak sami můžete vidět na fotce, měla velikost menších dětských zádíček!

Poté, co jsem statečně zdolala tuhle porci masa, rozhodla jsem se, že dezert oželím. Jenže moji spolustolovníci ještě neměli dost a sladkou tečku na závěr objednali – krempitu. Listové těsto, vanilkový krém se šlehačkou – prostě výživná záležitost. Ale věřte mi, když vám řeknu, že by byla vážně škoda odejít odtud bez toho, aniž byste ho ochutnali. Je neuvěřitelný a vy, i přesto, že už se do vás nevejde ani drobek, stále uždibujte a ochutnáváte, dokud není dočista fuč.

Za mě má tohle místo neuvěřitelně autentickou atmosféru, od vyřezávaných poliček, vlněných vest pověšených na věšáku až po obsluhu, která tu běhá v typickém srbském oblečení s koženými bačkůrkami a čapkou na hlavě. Jídlo je naprosto výborné a za své peníze dostanete opravdu hodně muziky. V létě určitě doporučuji využít nádherné zahrady, která k restauraci patří a kde si, i přes cinkání tramvaje projíždějící okolo, budete aspoň chvíli připadat, že jste se ocitli někde v místní srbské hospůdce.

Adresa: Na Zlíchově 35, Praha 5 Smíchov, www.jelica.cz, cena hlavního jídla: 200 – 500 Kč (záleží na vašem výběru)

Lucie Hrušková

Jmenuji se Lucie a baví mě cestování, dobré jídlo a pití, poznávání kaváren a restaurací a focení!

Leave a Comment