to top

Rebarborový tarte tatin

Slavný francouzský koláč tarte tatin je opředen úžasnou historkou a vznikl vlastně omylem. Madam Stéphanie Tatin, majitelka hotelu, opékala jablíčka na koláč tak urputně, až je skoro spálila. Aby svou nehodu zakryla, rozhodla se je schovat pod těsto a upéct koláč tak nějak naruby. A dokonalý kulinářský objev byl na světě! Tenhle obrácený koláč je neuvěřitelně oblíbený a pokud se nezaleknete práce s karamelem, tak i úžasně jednoduchý. Běžně se připravuje z jablek, ale použít můžete i hrušky nebo jako já rebarboru. Za inspiraci a recept na tento dokonalý koláč děkuji Koření od Antonína!

INGREDIENCE:

Těsto:

  • 180 g hladké mouky
  • 80 g rozpuštěného vychlazeného másla
  • lžička cukru
  • 1 vejce
  • 20 ml vody
  • špetka soli

Náplň:

  • 100 g másla
  • 8 větších stonků rebarbory
  • 140 g hnědého cukru
  • 10 g skořicového cukru

POSTUP:

Nejprve si připravte těsto. Do mísy dejte hladkou mouku, špetku soli, cukr a máslo a prsty zpracujte do drobenky. Vedle v hrníčku si rozšlehejte vejce s vodou a přidejte k drobence. Vypracujte postupně hladké těsto, které zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice aspoň na hodinu odpočinout.

Poté těsto vyndejte a vyválejte z něj kruh o velikosti kulaté formy nebo pánve (ta musí mít ohnivzdorné držadlo, protože pánev budete dávat do trouby). Vyválené těsto pak ještě na chvíli vraťte do ledničky. Dejte si předehřát troubu na 180°.

Mezitím si připravte náplň: rebarboru si očistěte, oškrábejte a nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi si rozpusťte máslo a přidejte hnědý i skořicový cukr. Za stálého míchání nechte směs zkaramelizovat. Že je hotová poznáte tak, že cukr se úplně rozpustí a neucítíte pod měchačkou žádné krystalky – směs bude hladká. Jen pozor, abyste karamel nepřipálili. Pokud se tak stane, poznáte to velmi rychle podle silného zápachu připáleniny a nezbyde vám než začít znovu.

Do karamelu přisypte nakrájenou rebarboru a důkladně promíchejte tak, aby se co nejvíce obalila karamelem a po cca 5 minutách sundejte z plotny. Pokud jste použili pánev s ohnivzdorným madlem, kterou můžete dát do trouby, položte na mírně vychladlou směs vyválené těsto. Jestli vhodnou pánev nemáte, použijte koláčovou formu, do které přendáte směs a přikryjete ji těstem.

Pánev/formu položte na plech vyložený pečicím papírem (z formy může vytékat a bublat náplň) a pečte v předehřáté troubě  na 180° cca 30 minut. Po upečení nechte koláč vychladnout, poté lehce objeďte okraj formy/pánve kulatým nožem, aby se okraje uvolnily. Přiklopte servírovacím talířem a obraťte vzhůru nohama, takže po odstranění formy/pánve uvidíte zkaramelizovanou rebarboru.

Pokud si nelámete hlavu zbytečnými kaloriemi, určitě si ještě teplý koláč ozdobte pravou šlehačkou – to je totiž ta nejbáječnější kombinace 🙂

Lucie Hrušková

Jmenuji se Lucie a baví mě cestování, dobré jídlo a pití, poznávání kaváren a restaurací a focení!

Leave a Comment