to top

Paříž

V srpnu minulého roku se moje nejlepší kamarádka odstěhovala za prací do Paříže. Pokud pominu zásadní nevýhody, které to má, tedy třeba to, že mi vážně chybí, že je fakt daleko a nemůžeme chodit tak často na kafíčka, snídaně nebo vínko, má to jednu nespornou výhodu – mám důvod jet do Paříže a mám tam kde bydlet 🙂

Psát vám, co rozhodně stojí za to ve francouzské metropoli navštívit, by asi bylo zbytečné. Stačí vám průvodce nebo pár minut na webu a  plán, co dělat, bude jasný. I když jsem nebyla v Paříži poprvé, stejně jsem si ty „klasiky“ prošla – Eiffelovka, Louvre, Champs Elysées, Notre Dame nebo Sacré-Coeur – a musím říct, že tohle město mě fakt baví!

Já ale píšu blog o jídle, takže je jasné, že moje prozkoumávání se tentokrát zaměřilo na tuto oblast Paříže. Níže uvádím pár tipů, kam můžete zajít, pokud stejně jako já máte rádi zajímavá místa.

Fragments

V malebné oblasti Marais se nachází neuvěřitelné množství nádherných obchůdku, kavárniček a bister. A Fragments je jedno z nich. Malinké, přeplněné, s výbornou kávou a skvělými dezerty. Ochutnejte jejich mrkvový koláč!

Paperboy

Pokud se z Marais vydáte na sever směrem k Place de La Republique zastavte se na lehký oběd nebo svačinu do Paperboy. S malinkým vývěsním štítem můžete tohle místo lehce minout, ale věřte mi, že by to byla velká škoda. Jejich sendviče nebo saláty jsou epesní! Obsluha skvělá a lidí spousta 🙂

KB CaféShop

Mojí srdcovou záležitostí v Paříži je Montmartre – malebné uličky, barevné domky a příjemné podniky. Zvládla bych se tu toulat celý den! Energii na celodenní chození můžete doplnit v kavárně kousek od této oblasti. KB Coffee Roasters si praží svou vlastní kávu a pečou výborné koláče. Navíc mají opravdu velkou venkovní zahrádku, kde můžete upíjet cappuccino a sledovat cvrkot okolo.

La Pâtisserie du Meurice par Cédric Grolet

O francouzské cukrařině se píšou legendy a jedna z těch žijících cukrářských legend – Cédric Grolet – má v Paříži svůj obchod. No, pojmenování obchod asi úplně nevystihuje to, co tu na vás čeká. Ale nebudu předbíhat. Mají otevřeno každý den mimo pondělí od 12 hodin. Čas, kdy zavírají, na dveřích nenajdete, protože toto místo zavře ve chvíli, kdy se prodá poslední kousek, protože počet dezertů je omezený. A je to taky místo, kde rozhodně budete stát frontu a proto se vyplatí přijít s předstihem.

My s kamarádkou dorazily v 11.30 a byly jsme první! Čím víc se blížil čas otevření, tím se fronta za námi prodlužovala. Před dvanáctou se v cukrárně začaly dít věci – na velikánský bílý pult vyrovnali postupně 5 kousků dortíků (ano, jen těch 5!!), pečlivě zarovnali cedulky s cenami a začali se připravovat na otevření.

Ve 12 se otevřely dveře a my mohli dovnitř! Samozřejmě nedovolí, aby se dovnitř nahrnuli všichni, co čekají venku, ale postupně vás pouštějí tak, aby v cukrárně bylo vždy max. 5-6 lidí. Uvnitř to neuvěřitelně nádherně voní díky čerstvě upečeným koláčům, cukrář přímo před vámi dozdobuje poslední kousky a vy koukáte na tu nádheru.

Původně jsme měly strategii, že si koupíme jeden kousek napůl. Ceny se tu totiž pohybují od 7 do 17 eur. Ale když jsme to viděly na vlastní oči, neodolaly jsme a každá si koupila svůj. Naše rozhodnutí hned padlo na karamelový l’eclair – klasický francouzský dezert z odpalovaného těsta. Druhá volba byla těžší, ale nakonec jsme vybrali něco, co vypadalo jako hruška a mělo se jednat o citrónový dezert.

Co vám budu povídat – oboje chutnalo vážně božsky!! L’eclair se jen rozpadal a zmizel na jeden nádech. Ten druhý byla kombinace neuvěřitelného množství chutí a ani nejsem schopna popsat, co všechno tam bylo – krusta z bílé čokolády navrchu, uvnitř citrónová pěna a tekutý vnitřek, který vypadal jak citrónová marmeláda – velmi kyselá a v kombinaci se vším ostatním skvělá!

Pokud se do Paříže nechystáte, tak nezoufejte, podobně vymazlené dezerty můžete ochutnat v pražské cukrárně IF Café Ivety Fabešové.

Le Relais de l’Entrecôte

Jestli hledáte tu pravou esenci Francie, tak tohle je místo pro vás. Opravdu pravé a autentické francouzské bistro, které od roku 1959 nabízí pouze jedno jediné jídlo! Ano, čtete dobře – jídelní lístek tu do ruky nedostanete, protože pokrm, který si tu můžete dát, je opravdu jen jeden.

Jako předkrm dostanete salát s vlašskými oříšky, ředvičkami a hořčicovým dresinkem. Hlavním jídlem jsou tenounké plátky svíčkové s omáčkou z tajných ingrediencí a k tomu hranolky. Na stůl vám nejdříve donesou první část vaší porce, zbytek na vás zatím bude čekat na ohřívači. Poté, co dojíte, doplní vám, dokud nebudou vaše talíře úplně prázdné. A věřte mi, že budou, nezůstane ani malý kousek!

I když máte pocit, že se do vás už nic nevejde, rozhodně si nenechte ujít dezerty. Tak, jak zde neexistuje klasické menu, tak výběr dezertů je dechberoucí – odhladla bych to na 15-20 druhů. My si napůl daly profiteroles (kuličky z odpalovaného těsta plněné vanilkovou zmrzlinou) polité čokoládou.

Člověk by si řekl, že postavit celý koncept pouze na jediném jídle, nemůže fungovat, ale opak je pravdou. Je tu narváno, takže rezervace je nutná, nebo si budete muset vystát frontu. Stolečky jsou tak blizoučko u sebe, že mezi nimi ani neprojdete a často se stane, že si prostě začnete povídat s lidmi u vedlejšího stolku. Obsluha je božská (samá ženy), které mají jednoduché černé šaty s bílým límečkem a zástěrkou a jsou prostě okouzlující. Takže sem určitě zajděte!

Brasserie Lutetia

Brasserie je označení pro klasické francouzské bistro. To nejvíc trendy se teď v Paříži nachází v nově zrekonstruovaném luxusním hotelu Lutetia. V nabídce najdete sladké i slané, výborné čaje a průměrnou kávu (přeci jen jste v hotelové restauraci). Ceny odpovídají místu, kde se nacházíte, takže se připravte na slušnou částku. Ale ten výsledný efekt prostě stojí za to. Zkuste pravou francouzskou nadýchanou omeletu nebo zdravou ovesnou kaši. Posaďte se a vychutnávejte si ranní kávu a nenechte se rozhodit tím, že servis tu prostě plyne v trošku jiném tempu 🙂 Takže si o víkendu natřete rty rtěnkou Chanel a vyražte si užít snídani!

Pokud se tedy chystáte do Paříže, doufám, že vám těchto pár tipů pomůže. Au revoir!

Lucie Hrušková

Jmenuji se Lucie a baví mě cestování, dobré jídlo a pití, poznávání kaváren a restaurací a focení!

  • Kristýna Lašová

    Zlató!!! ☺️
    Tys to napsala – a božsky! 😊
    Děkuju, že jsi tu byla!!! Chybíš mi 😘.

    14.4.2019 at 19:46 Odpovědět

Leave a Comment