to top

Ovesná kaše se švestkami

Ovesná kaše k snídaně je klasika, bez které se spousta lidí neobejde. Když jsem si řekla, že to s tím vařením teda vezmu vážně, první co jsem udělala bylo, že jsem si objednala předplatné časopisu Apetit. A tam jsem objevila naprosto dokonalý recept právě na tuhle kaši – švestkový rozvar a semínka tomu dávají úplně jiný rozměr a já bych tuhle kaši snídala každý den! Recept pochází od Hanky Michopulu, která stojí za super podnikem Sisters. A tam si taky tuhle výbornou kaši můžete objednat. Některé ingredience z původního receptu jsem vynechala, ale výsledné chuti to rozhodně neuškodilo. Tak jdeme na to!

INGREDIENCE:

Kaše:

  • 1 hrnek kaše
  • 2 hrnky mléka
  • špetka soli

ŠŠvestkový rozvarvestkový rozvar:

  • 500 g švestek
  • 100 g hnědého cukru
  • 1 svitek skořice
  • 1 hvězdička badyánu

 

Na dozdobení:

  • plátek másla
  • lžička cukru
  • 1-2 lžíce semínek (dýňová, slunečnicová, konopná…)

POSTUP:

Švestky rozpůlíme, odpeckujeme a vložíme do kastrůlku společně s cukrem, kořením a 100 ml vody, můžete je také zakápnout trochou citronové šťávy. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a za občasného míchání dusíme 20 minut. Vyjmeme koření a necháme zchladnout.

Do rendlíku vsypeme vločky, zalijeme mlékem a přidáme špetku soli. Já používám jednoduchý fígl, kdy mléka je vždy 2x tolik, co vloček, takže použiju 1 hrneček vloček na 2 hrnečky mléka. Samozřejmě můžete kaši připravit i z vody, ale já mám prostě mléko, kaše je pak lepší. Přivedeme ji k varu, snížíme teplotu a ještě chvíli povaříme.

Hotovou kaši ozdobte plátkem másla, posypte cukrem a směsí semínek a podle chuti přidejte švestkový rozvar. Případný zbylý rozvar můžete pak použít třeba do bílého jogurtu – ale na rovinu, u nás nikdy nezbyde 😉 Tak dobrou chuť a krásné dobré ráno!

Lucie Hrušková

Jmenuji se Lucie a baví mě cestování, dobré jídlo a pití, poznávání kaváren a restaurací a focení!

Leave a Comment