to top

Next Door by Imperial

Zdeňka Pohlreicha zná asi každý, a proto jsme celkem nedočkavě očekávali otevření jeho nového bistra, které se nachází hned naproti jeho úspěšnému podniku Café Imperial. A tak se taky stalo – 28. 9. 2016 přibyl na pražské gastronomické scéně nový objev s příznačným názvem Next Door by Imperial. Jedná se již o čtvrtý podnik Zdeňka Pohlreicha v Praze a já tam byla vyslána časopisem Finmag, abych ho „očíhla“ a zhodnotila. A protože listopadové číslo časopisu je už na světě, můžu recenzi na tento podnik dát už i sem 🙂

Podnik sám se označuje jako „první české bistro“. Zaměření kuchyně je ryze české a najdete tu bohatou nabídku předkrmů a hlavních jídel od ryb až po oblíbenou svíčkovou. A na své si přijdou i vegetariáni, pro které jsou zde připravené speciální pokrmy nebo saláty.

Celý interiér podniku je relativně jednoduchý a je rozdělen do 3 částí, kdy první dvě jsou klidnější s tlumeným osvětlením a pokud se sem vydáte na romantickou večeři, vyberte si tuto část. Já bych vám ale doporučila usadit se v poslední nejrušnější části, kde je výhled do celé kuchyně a na nebe. Opravdu, strop této místnosti totiž tvoří prosklený arkýř a nabízí tak spoustu denního světla a neobvyklý výhled do vnitrobloku. A pokud s sebou máte své malé ratolesti, i o ně zde bude skvěle postaráno – pastelky a omalovánka je skvěle zabaví po dobu, než vy se v klidu najíte.

Z nabídky jídelního lístku jsme si objednali od všeho trochu a alespoň na chvilku jsme si tak mohli vyzkoušet roli Zdeňka Pohlreicha jako nekompromisního kritika v pořadu Ano, šéfe! Už když jsem si pročítala jídelní lístek na internetu v rámci domácího úkolu, věděla jsem, že rozhodně musím ochutnat račí polévku s Armagnacem. Ta byla chuťově velmi zajímavá, krémová s lehce štiplavým koncem a s plněnými ravioly. Marinovaný siven jako předkrm byl skvěle ochucený, jemný a v kombinaci se salátkem z jablek velmi chutný.

Horší už to bylo s hlavním chodem, myšleno tak, že bylo opravdu těžké si vybrat, protože nabídka je lákavá a vy budete určitě váhat, zda se odvázat a ochutnat něco ze šéfkuchařových specialit, jako jsou třeba dršťky na uzené paprice nebo klasiku v podobě výše zmíněné svíčkové nebo králíka. Mojí volbou byla perlička, kterou jsem už dávno chtěla ochutnat. Jako příloha byla kaše z čerstvé kukuřice, která byla výrazně sladká, ale v kombinaci s masem příjemná. Jídlo bylo velmi dobře připravené, jen já z něj nebyla zásadně unešená – u perličky jsem trochu postrádala výraznější chuť, naopak chuť kaše byla dominantní možná až moc.

Nápojový lístek nabízí velké množství alkoholických i nealkoholických nápojů. Pro milovníky chmelového moku bych určitě doporučila ochutnat speciál Next Door – jedná se o 7sladové polotmavé pivo ze Šumavského pivovaru Vimperk. Já si objednala domácí oranžádu, která byla osvěžující a výborná.

A konečně to nejlepší na závěr! Já osobně se vždy nejvíc těším na dezerty, protože tady se opravdu ukáže fantazie a um kuchařů. A naprosto na rovinu říkám, že právě dezerty mě tu dostaly do kolen a jsou mými absolutními favority. Moje volba padla na švestkové knedlíky s makovou zmrzlinou (i ty jsem měla dávno předvybrané :-). Výsledná kombinace všech tří prvků – tvarohových knedlíčků, švestkové omáčky a neobvyklé zmrzliny – za mě dostává 1*.

Ceny nabízených jídel mě zprvu trochu překvapily, přeci jen bych je u konceptu bistra očekávala trošku nižší. Nicméně když se člověk podívá do nabídky nedalekého karlínského podniku Nejen Bistro, jsou vlastně vcelku srovnatelné a akceptovatelné pro centrum Prahy.

Otvírací doba podniku Next Door je velkorysá a vcelku neobvyklá – denně od 7.00 do 23.00. Důvodem je to, že restaurace funguje také pro hosty přilehlého hotelu Cosmopolitan a začínají brzy ráno nabídkou snídaní. Takže pokud jste stejně jako já ten typ člověka, který miluje velké snídaně, zapište si tento podnik do svého notýsku.

Za mě bych dala novému bistru Next Door by Imperial 4 z 5 hvězdiček – jídlo bylo poctivě připravené a dobře naservírované, obsluha příjemná, i když občas trochu rozpačitá, interiér rozhodně zajímavý. Pro plný počet bodů tomu ale prostě trošku něco chybí. V dnešní době, kdy, speciálně v Praze, najdete čím dál více podniků, které nabízejí opravdu kvalitní jídlo a příjemný servis, je potřeba začít přemýšlet i nad tím, jak svou restauraci odlišit od těch ostatních tak, aby se k vám lidé rádi a často vraceli a odcházeli s příjemným pocitem, že se opravdu dobře najedli a za své peníze dostali maximum péče. Nicméně troufám si říci, že v případě tohoto podniku bude jistě největším tahákem právě jméno Zdeňka Pohlreicha. Tak držíme palce, ať se daří!

Můj výběr:

  • Marinovaný siven s citrónovou omáčkou a salátek z jablek (195 Kč)
  • Račí polévka s Armagnacem (155 Kč)
  • Prsa z perličky s omáčkou ze svatojánských ořechů a kaší z čerstvé kukuřice (375 Kč)
  • Švestkové knedlíky s makovou zmrzlinou (150 Kč)
  • Domácí oranžáda 0,3l (68 Kč)

Adresa: Zlatnická 3, Praha 1; www.next-door.cz

Lucie Hrušková

Jmenuji se Lucie a baví mě cestování, dobré jídlo a pití, poznávání kaváren a restaurací a focení!

Leave a Comment