to top

Mé první focení na zakázku

Od té doby, co jsem objevila kouzlo foodstylingu a focení, přemýšlela jsem, jaké to asi je se tím živit. V září jsem na fotografickém workshopu v Toskánsku poznala Američanku Heléne Dujardin, která celý workshop vedla, a je profesionální food fotografkou – živí se tím, že fotí různé kuchařky apod. Vidět ji při práci bylo úžasné a poslouchat všechny ty možné vychytávky, fígle a zajímavosti bylo neuvěřitelně poutavé. Celý 4denní workshop mě totálně vysál z financí a já teprve teď v únoru splatila poslední částku – takhle to prostě vypadá, když si jdete za svým snem 🙂 Nicméně vše to, co jsem se tam naučila a vyslechla, jsem naplno docenila až teď, když přišlo mé první focení na zakázku. Ale pěkně popořádku.

Známí, kteří lehce propadli raw a vegan jídlu se rozhodli, že si otevřou v Praze bistro, kde budou nabízet raw dorty, obložené chlebíky, freshe apod. Už někdy minulý rok jsem se decentně zkusila zeptat, zda by nechtěli pomoci s focením produktů, že bych mohla třeba přispět svou troškou do mlýna. Překvapila mě velmi pozitivní reakce a ujištění, že by určitě byli moc rádi, pokud bych jim pomohla. Až teprve po cca 7 měsících se ozvali znovu, že termín otevření se blíží a že by rádi nafotili své produkty, které budou tvořit nabídkovou tabuli v jejich bistru.

Dopředu jsme se alespoň rámcově domluvili, jaké jsou požadavky, jakou mají vůbec představu o vizuální stránce celého konceptu – zda ji chtějí ladit do moderního či rustikálního vzhledu, hodně světlé, nebo naopak tmavé. A já začínala být nervózní – studovala jsem Pinterest od rána do večera a pořád přemýšlela, co mě čeká, jestli to vůbec zvládnu a zda se to taky bude líbit. Přeci jen, nejsem profesionál a neživím se tím a každý z nás máme úplně jinou představu o tom, co je hezké.

Focení nakonec probíhalo celý víkend a já byla každý den po těch 7 hodinách totálně mrtvá. Vymýšlet styling a celou kompozici, vyfotit to a domluvit se tak, aby se to všem líbilo, bylo vážně náročné. Nicméně, když jsem si pak prohlížela ty hromady fotek, které jsme vytvořili, zjistila jsem, že to není zas až tak špatné. A ve chvíli, kdy jsem viděla návrh tabule, tančila jsem radostí po pokoji. Teď už jen vidět to na vlastní oči! Bistro by totiž mělo otevřít v nejbližších dnech a můžete se tam jít podívat i vy – jmenuje se Lifehouse a najdete ho na Jungmannově náměstí v Praze!

A můj názor, jestli bych se tím chtěla živit? Nevím, zatím si to nedovedu představit jako moji jedinou činnost – možná proto, že mám nulovou zkušenost a také sebevědomí. Jsem jen holka, kterou baví si stylovat jídlo a pak si ho vyfotit a pořád nemůžu věřit tomu, že by se to někomu mohlo líbit tak, že bude chtít mít moje fotky jako to, co má nalákat zákazníka a prezentovat jeho podnik. To je pro mě prostě pořád naprosto neuvěřitelné! Na druhou stranu jsem ale vážně moc ráda, že jsem tenkrát poslechla svého milého a byla taková „vtírka“ a nebála se zeptat a nabídnout svůj foťák, ruce a minimální zkušenosti. Takže velký dík patří tomu mému milému muži (i za obrovskou podporu při focení) a Terce a Honzovi, že mi dali příležitost nafotit jim ty jejich krásné a moc dobré dorty, chlebíčky, závitky, shaky, freshe, saláty a bůhví co ještě 🙂 A vy tam určitě vyražte je podpořit a dát si tam nějakou jejich mňamku!!

A pár věcí, které jsem si z focení odnesla:

  • dopředu se opravdu důkladně domluvte, jaké je zadání, jak mají fotky vypadat, zda je potřeba nechat místo na popisky, zda mají být na výšku nebo na šířku, v jakém tónu a stylu mají být fotografie laděné
  • určitě si v průběhu focení kontrolujte fotky na počítači – aby byly ostré a správně kompozičně vyřešené
  • stativ je nutnost – pokud máte i dálkovou spoušť, jedině dobře, věřte mi, že ji využijete
  • buďte připraveni na vše – mějte s sebou víc propriet a fotografických pozadí než je potřeba, protože nikdy nevíte, co se vám bude hodit; stejně tak stylingové náčiní – talíře, příbory, utěrky apod.; o světelných odrazkách ani nemluvím 🙂
  • mějte po ruce vodu s citrónem – pokud budete fotit hlavně ovoce, postříkejte je lehce touto vodou a budou vypadat vážně šťavnatě a k nakousnutí
  • při focení v hlubokých talířích se vám budou hodit „vycpávky“ – když třeba fotíte těstoviny nebo saláty, připravte si namočenou papírovou utěrku, kterou vytvarujete do takového bochánku, který dáte na dno talíře a on vám ho pěkně vyplní – nebude pak potřeba použít tolik jídla, aby vypadal talíř lákavě plný

A pak už jen dobré světlo – takhle se mezi fotografy přeje štěstí 🙂

Lucie Hrušková

Jmenuji se Lucie a baví mě cestování, dobré jídlo a pití, poznávání kaváren a restaurací a focení!

Leave a Comment