to top

Mac & Cheese

Mac & cheese neboli makarony se sýrem jsou americká klasika z jednoho hrnce – hutná, výživná a když ji neošidíte, tak také výborná. A nutno dodat, že i rychlá na přípravu. Základní recept si pak můžete doplnit dle vlastní fantazie a připravit tak skvělé jídlo.

INGREDIENCE (na 2 porce):

  • 150 g těstovin (makarony, kolínka)
  • 200 ml plnotučného mléka
  • šálek strouhaného čedaru
  • lžíce hladké mouky
  • lžíce másla
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • tuk a strouhanka na vymazání formy

POSTUP:

Dáme si vařit vodu na těstoviny a rozehřejeme troubu na 180° C. Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě. Čedar (použít můžete samozřejmě i jiný sýr, ale tenhle je příjemný svou výraznější chutí) si nastrouhejte na hrubém struhadle.

Ve větším hrnci si rozehřejte máslo, přidejte mouku a vytvořte klasickou jíšku. Do usmažené zlatavé jíšky postupně vlejte mléko a metličkou důkladně rozšlehejte případné hrudky. Chvilku povařte a dochuťte solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Přisypte polovinu nastrouhané sýra a nechte na mírném plameni rozpustit.

Do této směsi vsypte uvařené těstoviny a důkladně promíchejte, aby se omáčkou obalily všechny těstoviny. Menší pekáček nebo zapékací misky si vymažte máslem a vysypte strouhankou. Těstoviny s omáčkou do nich přendejte, vršek posypte zbytkem nastrouhaného sýra a dejte péct do předehřáté trouby na 20-25 minut, až se na povrchu vytvoří zlatavá kůrčička. Pak už jen nechte vychladnout a podávejte.

Příště můžete třeba přidat nakrájenou slaninku, jarní cibulku, chilli papričku apod. Je na vás, jakou kombinaci zvolíte.

Lucie Hrušková

Jmenuji se Lucie a baví mě cestování, dobré jídlo a pití, poznávání kaváren a restaurací a focení!

Leave a Comment