to top

Křehký koláč se švestkami a makovým mascarpone

Už nějakou dobu mě neuvěřitelně láká spojení švestek a máku a přemýšlela jsem, co dobrého by se dalo s touto kombinací upéct. A pak se mi dostalo do ruky zářijové číslo Apetitu a jejich 4strana s koláči z křehkého těsta. A tam byl – švestkový koláč s makovým mascarpone! A já se zamilovala a bylo mi jasné, co budu o víkendu péct 🙂 No, věřte mi, tohle vážně stojí za vyzkoušení – šťavnaté kořeněné švestky v kombinaci mascarpone s mákem a rumem (moje vylepšení) a výtečné křehké těsto! Tak doufám, že jsem nalákala i vás.

INGREDIENCE:

Těsto: 

  • 450 g hladké mouky
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • 240 g chlazeného másla
  • 90 ml ledové vody
  • 1 vejce

Náplň:

  • 500 g švestek
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička perníkového koření
  • 300 g mascarpone
  • 1 žloutek
  • 1,5 lžíce moučkového cukru
  • 1,5 lžíce nemletého máku
  • 1 lžíce tuzemského rumu
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 lžíce švestkových povidel
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • třtinový cukr na posypání

POSTUP:

Nejdříve si připravte křehké těsto. Je potřeba, abyste pracovali s vychlazenými až ledovými ingrediencemi (máslo, voda) a těsto zpracovávali rychle. Čím déle jej budete hníst, tím více se rozpustí kousky másla a těsto nebude tak nadýchané a křehké. Do mísy si dejte mouku, cukr a sůl. Protože nemám speciální sekáček na máslo ani robota, používám k práci s máslem speciální fígl. Vyndám zmrzlé máslo z mrazáku a strouhám ho nahrubo na struhadle – je to pravda docela pracná část přípravy, ale vyplatí se. Další možností je ho nasekat nožem na malé kousky. Tyto malé kousky másla přidejte do mísy k sypkým ingrediencím společně s 90 ml ledové vody (já do ni přidávám i kostky ledu, aby byla opravdu hodně studená). Těsto rychle zpracujte do hladka, rozdělte na 2 části, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice.

Po 30 minutách vyndejte jednu část těsta a vyválejte na lehce pomoučeném válu. Aby se vám těsto tolik nelepilo, můžete jej vyválet mezi 2 pečícími papíry nebo igelitovými sáčky. Vyváleným plátem vyložte vymazanou formu a těsto jemně zatlačte do okrajů. Zbylé přesahující těsto odkrojte a formu ještě na dalších 30 minut uložte do lednice.

Mezitím si dejte předehřát troubu na 180°C a připravte si vše na náplň. Mascarpone promíchejte v míse se žloutkem, rumem, moučkovým cukrem, mákem a vyškrabanými zrníčky vanilky. Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na plátky. V míse je zasypte cukrem a perníkovým kořením. Připravte si také vše na ozdobu koláče – použijte na to druhou část těsta z lednice. Vytvořit můžete mřížku, uplést cop nebo vykrajovat různé tvary, které pak naskládáte na vrch.

Z lednice vyndejte korpus, dno namažte švestkovými povidly, na to rozetřete náplň z mascarpone a zasypte kořeněnými švestkami. Okraje těsta potřete rozšlehaným vajíčkem, aby se vám lépe podařilo přidělat vrchní vrstvu. Povrch koláče ozdobte dle své fantazie – já vytvořila klasickou mřížku a dokola ozdobila pleteným copem a malými lístečky. Celý povrch pak na závěr potřete vajíčkem a lehce posypte třtinovým cukrem – ten vám vytvoří úžasnou a křupavou kůrčičku 🙂 Formu položte na plech, při pečení se totiž může stát, že občas trocha šťávy z koláče vyteče. Pečte cca hodinu nebo až bude povrch koláče krásně zlatý. A upozornění pro nedočkavce: obsah je po vyndání z trouby opravdu hodně horký!! Tak s ochutnáváním alespoň půl hodinky vydržte 🙂

Lucie Pavelková

Jmenuji se Lucie a baví mě cestování, dobré jídlo a pití, poznávání kaváren a restaurací a focení!

Leave a Comment