to top

Frittata muffiny s quinoou

Frittata – tohle slůvko pocházející z italštiny na mě poslední dobou útočí ze všech stran. Jedná se o takovou italskou obdobu naší vaječné omelety, jen se liší přípravou a použitými ingrediencemi. Mě nadchla její podoba v olomoucké kavárně Long Story Short Hostel & Café, kde ji měli ve formě malých muffinů se salátem. A já hned věděla, že tohle chci zkusit i doma! Konečně jsem také zužitkovala quinou, kterou jsem v záchvatu akce „hubneme do plavek“ koupila a od té doby mi leží v šuplíku (už pár měsíců!!).

Příprava je ultralehká a samotné muffiny vlastně taky – jsou v nich jen samé zdravé dobroty. Použít samozřejmě můžete cokoliv, co máte rádi a fantazii se meze nekladou. Já nabízím svou variantu, která je skvělým lehkým jídlem a svou barevností určitě potěší i vaše oko 🙂

INGREDIENCE (cca 8 muffinů):

  • 3/4 hrnku vařené quinoy
  • 1/4 hrnku hrášku (čerstvý nebo zmrazený)
  • 1/4 hrnku strouhaného parmezánu nebo čedaru
  • 1/4 hrnku zelených bylinek (petrželka, pažitka, kopr apod.)
  • 1/4 hrnku nasekané zelené cibulky
  • 1 lžička nasekaného chilli
  • 4 vejce
  • sůl, pepř

POSTUP:

Předehřejte si troubu na 200°C. Pro odměřování jsem použila hrnek o objemu 250 ml. Do větší mísy dejte vařenou quinou, větší část nastrouhaného sýra (zbytek si nechte na posypání na závěr), nasekanou zelenou cibulku, bylinky, hrášek a chilli a důkladně promíchejte. V menší misce si pořádně rozšlehejte vejce, sůl a pepř. Vyšlehaná vajíčka pak přimíchejte do připravené směsi a nezapomeňte dobře promísit.

Připravte si formičky na muffiny – ideálně, pokud máte silikonovou nebo jinou nepřilnavou formu pro více kusů. Tu si vymažte máslem nebo olivovým olejem. Já použila papírové formičky, protože doma aktuálně jiné nemám. Je to také řešení, ale osobně ho moc nedoporučuji, protože se pak upečené muffiny velmi špatně z těchto papírových formiček vyndávají a nevypadají hezky. Pokud i přesto použijete papírové, nechte vždy alespoň 2 v sobě, aby těsto formičku nezdeformovalo a nevylilo se.

Do každé formičky nalejte připravenou směs až skoro po okraj, ale myslete na to, že těsto ještě trochu „vyběhne“. Každý kousek ještě posypejte nastrouhaným sýrem a dejte péct na 20-25 minut dozlatova. Po upečení vyndejte z trouby a nechte ještě alespoň 5 minut vychladnout. Pak muffiny z formiček opatrně vyjměte a můžete podávat. Ideální jsou třeba se salátkem jako svačina nebo lehká večeře.

 

Lucie Hrušková

Jmenuji se Lucie a baví mě cestování, dobré jídlo a pití, poznávání kaváren a restaurací a focení!

Leave a Comment