to top

Dýňová polévka

Už je to jasné – podzim je tady a je tu čas horké čokolády, teplých ponožek, svařáků a… dýňové polévky! Její kouzlo jsem objevila teprve nedávno, ale od té doby na ní nedám dopustit. A jelikož mě po návratu z Toskánska přivítalo pošmourné počasí, uvařila jsem k nedělnímu obědu právě dýňovou polévku. Tahle výrazně oranžová barva ve mně vždycky probudí strašně dobrou náladu! Takže jak na ni? Já jsem objevila skvělý recept na blogu Chez Lucie, za což děkuji.

INGREDIENCE:

  • 1 kg dužiny z Hokkaidó dýně
  • 50 g másla
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • muškátový oříšek
  • 200 ml 12% smetany
  • sůl, pepř

POSTUP:

Někteří dýni neloupou, protože vařením prý slupka změkne, nicméně já ji raději loupu, protože úplně nevěřím tomu, že se opravdu rozvaří. Tohle je ta nejtěžší část přípravy, takže pokud máte doma ochotného muže, určitě ho v tuto chvíli poproste o pomoc. Dýni tedy oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na kostky.

Poté si na kostičky nakrájíme cibuli, kterou necháme na másle zesklovatět spolu s česnekem (není potřeba ho pasírovat, stačí jen rozmáčknout plochou stranou nože). Až cibule zesklovatí, vyndáme česnek a přidáme nakrájenou dýni, kterou chvíli opékáme. Přidáme horký vývar, bobkový list, nastrouhaný muškátový oříšek, sůl a pepř. Někteří tvrdí, že do této polévky patří jen bílý pepř, protože tečky černého pepře jsou pak ve finále v polévce vidět. Pokud tedy chcete mít polévku naprosto perfektní, použijte pepř bílý.

Přikryjeme pokličkou a vaříme cca 30 minut, než dýně změkne. Pak vyndáme bobkový list, odstavíme hrnec z plotny a důkladně tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Do polévky pak přilijeme smetanu, lehce prohřejeme a můžeme podávat, třeba s krutonky, zakysanou smetanou nebo opečenou slaninkou.

Lucie Hrušková

Jmenuji se Lucie a baví mě cestování, dobré jídlo a pití, poznávání kaváren a restaurací a focení!

Leave a Comment