Bábovka je pro mě takovým symbolem nedělního kafíčka a nějakého toho sladkého zakousnutí. A protože jsem od mého taťky (tímto ho moc zdravím, protože je můj stálý fanoušek a čte všechny moje příspěvky 🙂 ) dostala nádhernou novou formu na bábovku, hledala jsem nějaký zajímavý recept. Teď na podzim v období dýní mě zaujal ten na dýňovou bábovku, kterou jsem se rozhodla zkusit. A musím říct, že byla skvělá, vláčná a zaprášilo se po ní během chvíle 🙂 Přidat do ní můžete třeba i oříšky a různá semínka.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 lžička sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2,5 lžičky perníkového koření
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 3 vejce
- 240 ml rostlinného oleje
- 150 g krupicového cukru
- 360 g dýňového pyré
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup:
Nejdříve si připravte dýňové pyré, protože to musí před použitím vychladnout. Dýni (já použila hokkaidó) oloupejte, nakrájejte na menší kousky a rozprostřete na pečicí papír. Pečte doměkka na 180°C. Poté tyčovým mixérem rozmixujte na pyré.
Troubu si předehřejte na 180°C. V menší míse smíchejte sypkou část – mouku, sůl, sodu, prášek do pečiva, perníkové koření a muškátový oříšek. Tuto směs pak prosejte přes síto do čisté mísy. Ve větší míse si vyšlehejte vejce s olejem a cukrem do pěny. K tomu pak postupně přimíchávejte sypkou část a pak přidejte i vychladlé dýňové pyré a citronovou šťávu.
Pečicí formu si vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Do takto vymazané formy vlijte hotové těsto. Pečte zhruba hodinu, dokud bábovka krásně nezezlátne. Vyzkoušet to můžete tradičně špejlí, tedy pokud je po vytažení z bábovky suchá a nelepí se na ní těsto máte hotovo. Upečenou bábovku nechte cca 15 minut odpočinout ve formě, pak ji teprve vyklopte a pocukrujte.
Kristyna Lasova
To vypadá skvěle!!!
Máš ještě kousek? Zastavila bych se 😇. K.
Lucie
Děkuji moc 🙂 Ale moje milá, ta zmizela během chvilky!