to top

Dýňová bábovka

Bábovka je pro mě takovým symbolem nedělního kafíčka a nějakého toho sladkého zakousnutí. A protože jsem od mého taťky (tímto ho moc zdravím, protože je můj stálý fanoušek a čte všechny moje příspěvky 🙂 ) dostala nádhernou novou formu na bábovku, hledala jsem nějaký zajímavý recept. Teď na podzim v období dýní mě zaujal ten na dýňovou bábovku, kterou jsem se rozhodla zkusit. A musím říct, že byla skvělá, vláčná a zaprášilo se po ní během chvíle 🙂 Přidat do ní můžete třeba i oříšky a různá semínka.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2,5 lžičky perníkového koření
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 3 vejce
  • 240 ml rostlinného oleje
  • 150 g krupicového cukru
  • 360 g dýňového pyré
  • 1 lžíce citronové šťávy

Postup:

Nejdříve si připravte dýňové pyré, protože to musí před použitím vychladnout. Dýni (já použila hokkaidó) oloupejte, nakrájejte na menší kousky a rozprostřete na pečicí papír. Pečte doměkka na 180°C. Poté tyčovým mixérem rozmixujte na pyré.

Troubu si předehřejte na 180°C. V menší míse smíchejte sypkou část – mouku, sůl, sodu, prášek do pečiva, perníkové koření a muškátový oříšek. Tuto směs pak prosejte přes síto do čisté mísy. Ve větší míse si vyšlehejte vejce s olejem a cukrem do pěny. K tomu pak postupně přimíchávejte sypkou část a pak přidejte i vychladlé dýňové pyré a citronovou šťávu.

Pečicí formu si vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Do takto vymazané formy vlijte hotové těsto. Pečte zhruba hodinu, dokud bábovka krásně nezezlátne. Vyzkoušet to můžete tradičně špejlí, tedy pokud je po vytažení z bábovky suchá a nelepí se na ní těsto máte hotovo. Upečenou bábovku nechte cca 15 minut odpočinout ve formě, pak ji teprve vyklopte a pocukrujte.

Lucie Pavelková

<p>Jmenuji se Lucie a baví mě cestování, dobré jídlo a pití, poznávání kaváren a restaurací a focení!</p>

  • Kristyna Lasova

    To vypadá skvěle!!!
    Máš ještě kousek? Zastavila bych se 😇. K.

    30.10.2017 at 13:30 Odpovědět

Leave a Comment