to top

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem je jídlo mého dětství a já je dodnes zbožňuji! Moje babička dělávala vždycky buchtičky nadýchané a malinké, aby byly jen na jedno sousto. A protože jsem k narozeninám od svého milého dostala nádherného nového kuchyňského robota, rozhodla jsem se ho vyzkoušet právě na kynuté těsto, které je na přípravu trochu pracnější. Správně také k buchtičkám patří vinné šodó, které se připravuje z vína. Na to jsem si zatím netroufla a připravila neméně dobrý vanilkový krém. Výsledek byl božský a já se zase na chvíli přenesla k babičce na nedělní oběd 🙂

INGREDIENCE:

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 75 g mloučkového cukru
  • 1/4 droždí
  • 30 g másla
  • sůl
  • máslo a rum na potření buchtiček

Vanilkový krém:

  • 375 ml mléka
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 30 g krupicového cukru
  • 3 žloutky
  • lžíce rumu

POSTUP:

Protože jsou buchtičky z kynutého těsta, potřebujete nejdříve kvásek. V hrnečku rozmačkejte droždí, lžíci mouky a aspoň 2 lžíce moučkového cukru tak, až vznikle kašička. Do té pak přidejte 2 lžíce vlažného mléka a rozmíchejte. Kvásku dělá moc dobře teplo, takže ho dejte buď na topení nebo třeba do trouby na minimální teplotu (40°C) a nechte pěkně kvasit. Trva to aspoň 30 minut – záleží na tom, v jakém teple hrneček je.

Ohřejte mléko a máslo a oboje dejte chladnout – ani jedno nesmí být horké! Do mísy dejte mouku, moučkový cukr, špetku soli. Přidejte žloutek a kvásek a začněte míchat. Pokud máte robota, máte teď chvíli čas na odpočinek, pokud ne, čeká vás minimálně 15 minut relativně svižného míchání a hnětení. Správnou konzistenci poznáte tak, že se těsto nebude lepit na strany mísy a bude se krásně lesknout. V tuhle chvíli si připravte čistou mísu, vymažte ji tukem a pěkně do ní usaďte to krásně připravené těsto. Překryjte potravinovou fólií nebo utěrkou a dejte znovu na teplé místo kynout. Teď máte minimálně hodinu až hodinu a půl čas, než těsto pěkně vykyne.

Troubu si zapněte na 180°C a formu si vymažte máslem. Po uplynutí doby přendejte těsto na pomoučený vál. Lehce ho vyválejte, rozdělte na 4 kusy a každý vyválejte na váleček. Odkrajujte kousky, vytvarujte je do kuličky a vkládejte do vymazané formy (já použila klasickou kulatou keramickou formu na koláč). Každou jednotlivou buchtičku důkladně pomažte máslem a hezky mašlovačkou dostrkejte na její místo. V předehřáté troubě pečte 15 minut, poté snižte teplotu na 160°C a pečte dozlatova – trvá to tak 25 až 30 minut. Vyjměte je z trouby a pomažte pěkně rumem 🙂

Mezitím, co se vám budou v troubě péct buchtičky, začněte si připravovat vanilkový krém. V rendlíku si přiveďte k varu mléko, přidejte vyškrabaná semínka z lusku vanilky, dejte tam i zbytek lusku a polovinu cukru. Pak vypněte plotýnku a nechte vše ještě tak 15 minut pěkně louhovat a po uplynutí doby zceďte. Žloutky si rozmíchejte se zbylým cukrem a pomalu k ní přimíchejte horké mléko. Druhou část mléka znovu zahřejte a pak do něj postupně vlévejte směs žloutků a mléka. Tuto směs pomalu míchejte a nechte na mírném ohni 10 minut – jen pozor, směs se nesmí vařit, jinak by se vám žloutky zdrcly a mohli byste začít znovu. Krém začne postupně pomalou houstnout až se z ní stane tekutější pudink a na závěr dochuťte rumem.

Teď už zbývá jen buchtičky pěkně vyskládat do hlubokého talíře a nešetřit voňavým vanilkovým krémem!

Lucie Pavelková

<p>Jmenuji se Lucie a baví mě cestování, dobré jídlo a pití, poznávání kaváren a restaurací a focení!</p>

Leave a Comment