to top

Domácí housky

Vždycky jsem si vážně moc chtěla vyzkoušet upéct domácí housky nebo rohlíky. Protože pojďme si říct, že to, co se prodává v obchodech, má k těm nadýchaným, křupavým a výborným houstičkám vážně daleko. A protože je na chalupě k dispozici robot, a tím pádem budu ušetřena té nejhorší části přípravy kynutého těsta, rozhodla jsem se k nedělní snídani domácí housky vyzkoušet.

INGREDIENCE:

  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 300 ml vlažného mléka
  • lžička cukru krupice
  • lžička soli
  • 3 lžíce sádla
  • rozšlehané vejce na potření
  • kmín, mák, hrubá sůl na posypání

POSTUP:

Nejprve si připravte kvásek – do misky si dejte půlku droždí, přidejte cukr a rozmíchejte vidličkou na kaši. Přidejte lžíci mouky, zalejte trochou vlažného mléka (pozor, nesmí být horké, jen lehce ohřáté na pokojovou teplotu), zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo na 30 minut vyběhnout.

Mezitím si do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, sádlo a vzešlý kvásek a zpracujte hnětením na těsto. V robotu stačí cca 10 minut, ručně vám to zabere o něco víc a taky se u toho trochu více zapotíte 🙂 Hotové těsto poznáte tak, že bude vláčné a nebude se lepit na mísu. Takto připravené těsto vložte do mísy lehce vymazané olejem, přikryjte utěrkou a dejte znovu na teplé místo – tentokrát dopřejte těstu na kynutí minimálně hodinku.

Připravte si plech vyložený pečicím papírem a zapněte si troubu na 190°C. Až bude těsto hezky vykynuté, vyklopte jej na pomoučený vál a jen lehce zpracujte, aby mělo tvar. Pak už odkrajujte stejně velké kousky, které vyválejte vždy na 3 stejnoměrné válečky. Ty propleťte do copu a hotovou pletýnku přendejte na plech. Je dobré začít zaplétat od prostředka a kraje pak jen jednoduše zahněte dospodu. Připravené housky nechte ještě aspoň 20 minut odpočívat, pak je potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte dle chuti hrubozrnnou solí, mákem nebo kmínem. Dejte péct na cca 30 minut do předehřáté trouby a pečte do zlatova.

Po upečení je nechte ještě na mřížce vychladnout, než se do nich pustíte. A dobrá rada na závěr – vše, co je z kynutého těsta, chutná nejlépe čerstvé a ten den, tak se nežinýrujte a dopřejte si 🙂

Lucie Hrušková

Jmenuji se Lucie a baví mě cestování, dobré jídlo a pití, poznávání kaváren a restaurací a focení!

Leave a Comment