to top

Domácí granola

Granola je výborný způsob, jak začít váš den výbornou a zdravou snídaní. A pokud si ji připravíte doma z toho, co máte nejvíc rádi, bude vám chutnat o to víc. Hotovou ji budete mít za chvilku, provoní vám celý byt a věřte mi, že zmizí během chvilky 🙂

INGREDIENCE:

  • 250 g ovesných vloček (můžete použít klidně i špaldové nebo rýžové)
  • 50 g neloupaných lískových ořechů
  • 50 g neloupaných mandlí
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce medu
  • skořice

POSTUP:

V míse si smícháme všechny suché ingredience, oříšky můžete buď nasekat na větší kousky nebo nechat vcelku. V hrnečku si rozpustíme kokosový olej, ve kterém rozmícháme med. Vzniklou směs přidáme k suchým ingrediencím a důkladně promícháme tak, aby se vše pěkně obalilo medem a olejem.

Plech si vyložíme pečicím papírem, na který vysypeme směs a důkladně ji rozprostřeme. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 15 minut. V průběhu pečení ji párkrát promíchejte, aby se rovnoměrně opekla ze všech stran a byla křupavá. Já jsem na závěr ještě přimíchala mrazem sušené jahody a maliny – určitě je nedávejte do směsi před pečením, akorát by zhořkly a zčernaly. Granolu pak nechte vychladnout a skladujte v uzavíratelné nádobě.

Osobně nemám moc ráda rozinky a různé sušené ovoce, ale do granoly určitě patří – použít můžete rozinky, sušené brusinky nebo i další semínka – slunečnicová, lněná, chia, kešu oříšky a další.

Granola je výborná do jogurtu, mandlového mléka nebo tvarohu a s čerstvým ovocem.

Lucie Hrušková

Jmenuji se Lucie a baví mě cestování, dobré jídlo a pití, poznávání kaváren a restaurací a focení!

Leave a Comment