to top

Cuketový perník

Perník patří mezi mé oblíbené moučníky, ale často si k tomu musí člověk dát velký hrnek kafe, aby ho mohl zapíjet a neudusil se. To se vám s tímhle cuketovým perníkem vážně nestane – díky nastrouhané cuketě a celozrnné mouce je neuvěřitelně vláčný, nadýchaný a zůstane takový i několik dní. Za mě je tohle naprosto nejlepší perník, co jsem kdy měla a fakt jsem se musela držet, abych si s celým plechem nezalezla někam potichoučku do koutku a nezblajzla ho celý 🙂 Za inspiraci moc děkuji Markétě z kitchenette.cz.

INGREDIENCE:

  • 300 g pšeničné celozrnné mouky
  • 90 g pšeničné hladké mouky
  • 250 g třtinového cukru
  • 3/4 hrnku oleje
  • 3 vejce
  • 700 g najemno nastrouhané cukety
  • lžička sody
  • celý prášek do pečiva
  • 2-3 lžíce pravého kakaa
  • lžička vanilkového extraktu
  • kůra z citronu
  • 3 lžičky směsi koření na perník
  • špetka soli

POSTUP:

Troubu si předehřejte na 160°C. Velký plech si vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou.

Cuketu oloupejte, rozkrojte, odstraňte semínka a nastrouhejte najemno. Do velké mísy k cuketě přidejte vejce, olej, nastrouhejte citronovou kůru a dobře promíchejte.

V menší míse si smíchejte všechny zbylé sypké ingredience. Tuto sypkou směs postupně pomalu vsypávejte do tekuté a pořádně promíchávejte. Toto těsto pak vlejte na plech a dejte péct na 20-25 minut do vyhřáté trouby. Jestli je perník hotový poznáte podle toho, že když do něj zapíchnete špejli, nemělo by být po vyndání mokrá a nemělo by na ní zůstat nalepené těsto.

Navrch můžete připravit čokoládovou polevu nebo jen lehce poprášit moučkovým cukrem.

Lucie Hrušková

Jmenuji se Lucie a baví mě cestování, dobré jídlo a pití, poznávání kaváren a restaurací a focení!

  • Kristyna

    Milá Luci!
    TAk jsem to vyzkoušela a i když jsem neměla všechny suroviny (byla jsem trochu alá Babica), tak se mi to moooc povedlo a všichni chválili a i mě samotné to moc chutnalo – nebylo to vůbec přeslazené a ani zvadlé – bylo to nadýchané a velmi chutné. Můj taťka to si to ještě promazal marmeládou a byl úplně happy. Děkuju za super recept!

    14.8.2017 at 12:39 Odpovědět

Leave a Comment