to top

Čokoládový cloud cake

Tenhle nadýchaný čokoládový cloud cake neobsahuje ani špetku mouky. Ale dietáře zklamu – jsou v něm skoro tři tabulky čokolády a ani pravá šlehačka navrchu vaší štíhlé linii asi moc neprospěje. Ale jednou za čas je potřeba si udělat radost a potěšit své chuťové buňky 🙂 Já cloud cake ochutnala v Olomouci, kde jsme natrefili na naprosto dokonalé místo  – Long Story Short Hostel & Café – ale o tomhle místě až příště. A tam právě úžasná majitelka Eva připravuje tenhle čokoládový zázrak, který je opravdové „nebe v hubě“ a rozplyne se vám na jazyku doslova jak obláček. Recept jsem bohužel nevyprosila, ale našla jsem tento od Nigelly Lawson. Na rovinu říkám, že není tak dokonalý jako ten v LSS, takže vám asi nezbyde nic jiného, než si tam zajet a ochutnat ho. Do té doby ale určitě vyzkoušejte tento – slibuji, že nebudete zklamaní 🙂

INGREDIENCE:

  • 250 g hořké čokolády (min. 70% kakaa)
  • 125 g změklého másla
  • 6 vajec
  • 175 g cukru krupice
  • nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • holandské kakao na posypání

POSTUP:

Nechte si předehřát troubu 180°C. Připravte si kulatou formu o průměru 23 cm a vyložte ji pečicím papírem.

Připravte si 2 menší a jednu velkou misku – v menší si rozehřejte čokoládu (stačí v mikrovlnce) a přidejte změklé máslo, které nechte v čokoládě úplně rozpustit. Do největší mísy si rozklepněte 2 celá vejce a 4 žloutky (bílky si dejte vedle do poslední volné misky), přidejte 75 g cukru a vyšlehejte do pěny. Tuto směs pak jemně vmíchejte do čokolády a másla a přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru. Bílky vyšlehejte do lehké pěny a přidejte zbylý cukr (100 g) a ještě chvíli šlehejte, jen aby bílky držely tvar, ale nemusíte je šlehat úplně dotuha.

Postupně a opatrně bílky vmíchávejte do čokoládové směsi. Výsledné těsto vlijte do připravené formy a dejte péct na 35-40 minut, dokud není i vnitřek upečený. Koláč hodně naběhne a popraská a až ho vyndáte z trouby, při vychládání spadne vnitřek znovu dolů. Ale toho se nebojte, tohle je chtěný efekt (fakt!!) – koláč pak bude krásně popraskaný a na povrchu křupavý.

Před podáváním potřete koláč šlehačkou a na závěr poprašte kakaem. A voilá, čokoládový zázrak je na světě!

Lucie Hrušková

Jmenuji se Lucie a baví mě cestování, dobré jídlo a pití, poznávání kaváren a restaurací a focení!

Leave a Comment