to top

Bramboračka

Jednou z mých nejoblíbenějších polévek, a troufnu si říct, že určitě i spousty z vás, je bramboračka. Poctivá polévka plná voňavých hub, brambor a s úžasnou chutí majoránky je ideální v těchto chladnějších dnech, kdy příjemně zahřeje a zasytí. A protože jsem dostala spoustu sušených hub od mamči, i u nás to o víkendu zavonělo 🙂

INGREDIENCE:

  • 4 středně velké brambory
  • 3 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 celá cibule
  • 2 stroužky česneku
  •  1/2 většího celeru
  • 2 hrsti sušených hub
  • máslo
  • hladká mouka
  • drcený kmín
  • majoránka
  • pepř, sůl

POSTUP:

Nejprve si hodinku před začátkem vaření zalejeme sušené houby horkou vodou a necháme je louhovat. Kořenovou zeleninu a brambory si očistíme, oškrábeme a nakrájíme. V hrnci si na másle orestujeme mrkev, celer a petržel dozlatova (cca 5 minut), poté odložíme. Na dalším másle si dozlatova osmažíme cibulku. Zaprášíme moukou, zalejeme 2 naběračkami vody z hub a důkladně rozmícháme případné hrudky. Osolíme, opepříme a přidáme mletý kmín. Vlejeme zbytek hub i s vodou a cca 10 minut vaříme.

Pokud máte i čerstvé nebo zmražené houby, můžete je také použít – osmažte je na másle s kmínem a můžete je dát do polévky.

Poté přidáme brambory, zalijeme vodou (alespoň 1 litr) a vaříme dalších 20 minut. Teď přidáme orestovanou kořenovou zeleninu a znovu vaříme cca 10 minut. Nakonec ještě přidáme drcený česnek, majoránku a případně ještě sůl dle chuti.

Nakonec dozdobte čerstvými bylinkami. Podávejte ideálně s čerstvým chlebem 🙂

Lucie Hrušková

Jmenuji se Lucie a baví mě cestování, dobré jídlo a pití, poznávání kaváren a restaurací a focení!

Leave a Comment