to top

Bílková omeleta s uzeným lososem, chřestem a žampiony

Dostala jsem od Ježíška pod stromeček moc hezkou kuchařku Zdeňka Pohlreicha s názvem Lehká kuchyně.  Krásné fotky (to je pro mě nejdůležitější 🙂 ) a super lehké (jak na přípravu, tak i kaloricky) recepty. A protože jsme si dali novoroční předsevzetí „Nežrat a cvičit“, listujeme pro inspiraci v kuchařce docela často. A první, co jsme vyzkoušeli, je právě tato bílková omeleta se zeleným chřestem, uzeným lososem a žampiony. V originálním receptu je uzený pstruh, který je opravdu výtečný, ale hůře sehnatelný. Ale s klidem ho můžete nahradit právě uzeným lososem – třeba v Lidlu koupíte naprosto dokonalého uzeného lososa.

INGREDIENCE (na 1 poctivou omeletu):

  • 3 bílky
  • 2 lžíce mléka
  • 4 větší žampiony nakrájené na plátky
  • 1 šalotka
  • 3 stonky zeleného chřestu
  • 75 gramů uzeného lososa
  • sůl, pepř, máslo

POSTUP:

Chřest krátce povařte v osolené vroucí vodě, poté rychle zchlaďte ve studené barvě, aby si zachoval hezkou barvu a pokrájejte na kousky.

Na pánvi si rozpusťte kousek másla, na kterém orestujte na kostičky nakrájenou šalotku a plátky žampionů. Mezitím si vedle v hrníčku rozšlehejte 3 bílky s 2 lžícemi mléka, osolte, opepřete a vlijte na pánev k šalotce a žampionům. Opékejte z obou stran cca 3 minuty.

Hotovou omeletu ozdobte chřestem a natrhaným lososem. Můžete ještě na závěr ozdobit třeba pažitkou nebo jarní cibulkou. A zdravá snídaně je hotová!

 

Lucie Hrušková

Jmenuji se Lucie a baví mě cestování, dobré jídlo a pití, poznávání kaváren a restaurací a focení!

Leave a Comment