to top

Banoffee pie

Banoffee pie – název tohohle koláče vznikl spojením jmen dvou hlavních ingrediencí do jednoho, tedy banana a toffee. Navíc sem ještě patří karamelové sušenky a smetana. Je vám tedy jasné, že dietka to nebude, ale věřte mi, že až ho jednou ochutnáte, tak hodíte na chvíli starosti o linii za hlavu. Je nepečený, vážně jednoduchý a hříšně sladký 🙂

INGREDIENCE:

Korpus:

  • 150 g sušenek (ideální jsou karamelové Lotusky, ale můžete je namíchat s obyčejnými BeBe)
  • 65 g másla

Náplň:

  • plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 3 banány
  • 300 ml smetany ke šlehání (33%)
  • čokoládové hoblinky nebo kakao

POSTUP:

Nejdříve dejte vařit kondenzované mléko tak, aby vznikl karamel, to totiž zabere nejvíce času. Neotevřenou plechovku ponořte celou do hrnce s vodou a zvolna vařte cca 2 hodinky. Poté plechovku vyjměte a nechte mírně zchladnout. Obsah musí zůstat stále tekutý, proto ho nenechejte úplně vychladnout.

Na korpus můžete použít karamelové Lotusky, jak je uvedeno v originálním receptu, nebo je smíchat s máslovými nebo ovesnými sušenkami. Ty v mikrotenovém sáčku rozdrťte válečkem na jemnou drť. Tuto směs smíchejte s rozpuštěným máslem, aby vám konzistencí vzniklo něco na způsob mokrého písku. Připravte si kulatou koláčovou formu a drť do ní pěkně natlačte. Pokud je hezky kompaktní, stačí dát pak korpus na 30 minut vychladit do lednice. Pokud se vám zdá hodně drobivá, dejte ji raději na 10 minut do trouby na 170°C předpéct.

V originálním receptu se pak na korpus ještě dává vrstva roztavené hořké čokolády, ale to se mi moc neosvědčilo. Rozumím tomu, že čokoláda udělá pevnější vrstvičku, která korpus zpevní, ale při mém pokusu udělala tak tvrdou krustu, že nešla pořádně ani krájet. Takže za mě klidně vynechat.

Banány si oloupejte a nakrájejte na vyšší kolečka. Ta vyskládejte na vychlazený korpus. Na vrstvu banánů nalejte karamel – pozor, je opravdu velmi sladký, proto pokud chcete koláč méně sladký, bude stačit použít jen 1/2 plechovky – a dejte znovu vychladit.

Před podáváním si vyšlehejte smetanu, kterou navrstvěte na koláč a posypte čokoládovými hoblinkami nebo hořkým kakaem.

Lucie Pavelková

<p>Jmenuji se Lucie a baví mě cestování, dobré jídlo a pití, poznávání kaváren a restaurací a focení!</p>

Leave a Comment