to top

Banana bread

Banana bread – to je fenomén poslední doby. Všichni ho pečou, všude vidím fotky různých variant s oříšky nebo sušeným ovocem. Já jsem ho poprvé ochutnala v Coffee roomu, kde je naprosto výtečný, a rozhodla se ho taky zkusit. Receptů je neuvěřitelné množství, mě ale zaujal ten od Markéty Pavleje, kde není žádný cukr ani vejce a používá celozrnnou mouku.

INGREDIENCE:

Sypké:

  • 240 g celozrnné mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička sody na pečení
  • špetka soli

Tekuté:

  • 130 g jablečného pyré (je možné si ho vyrobit, nebo použít kupované jako já)
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 113 g změklého másla
  • 95 g agáve sirupu
  • 4 celé hnědé banány

V originální receptu jsou ještě 2 lžíce jablečného džusu, který já ale nepoužila.

POSTUP:

Rozehřejte si troubu na 180°C a připravte si formu na chlebíček – tu buď vyložte pečicím papírem, nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

V jedné míse smíchejte všechny sypké ingredience, v druhé rozmixujte všechny tekuté. Do těch pak postupně vmíchejte sypkou část. Výsledné těsto vlijeme do formy a pečeme hodinu, klidně i déle. Nejlépe to poznáte, pokud do chleba píchnete špejlí a ta bude po vyjmutí suchá. Je lepší, pokud ho necháte v troubě o trochu déle, pokud byste ho vyjmuli příliš brzy, „spadl“ by a byl by zbytečně hutný.

Banana bread pak můžete dle chuti různě obměňovat – použít můžete oříšky, rozinky, sušené ovoce nebo třeba čokoládové čočky. Jíst ho můžete jen tak samotný, nebo třeba namazat arašídovým máslem 🙂

Lucie Hrušková

Jmenuji se Lucie a baví mě cestování, dobré jídlo a pití, poznávání kaváren a restaurací a focení!

Leave a Comment